NOTÍCIES
ANCEI | Informació COVID-19 Andorra. Newsletter 5
Des de l’any 2003, a ANCEI Consultoria Estratègica Internacional, hem estat treballant fins a consolidar-nos com una de les principals consultories del país en l’àmbit de l’assessorament estratègic i referent per aquelles empreses que tenen o volen tenir un component internacional.
ANCEI, Consultoria, Andorra, Assessorament, internacionalización, internacionalització, Ancei, asesoramiento empresas, consultoría fiscal, contabilidad, Escaldes, asesores fiscales, consultor financiero, consultores financieros
18679
post-template-default,single,single-post,postid-18679,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Informació COVID-19 Andorra. Newsletter 5

25 març Informació COVID-19 Andorra. Newsletter 5

Newsletter COVID-19. Número 5 – Actualització

Escaldes-Engordany, 30 de març del 2020

LIMITACIONS FRONTERERES

Primeres limitacions frontereres aplicables al Principat d’Andorra, adoptades el 24 de març de 2020

Les estrictes mesures de mobilitat que estan aplicant els països veïns, les quals inclouen el tancament de les fronteres terrestres, estan complicant l’arribada de persones a Andorra.

En aquest sentit, des del passat dia 24 de març la lliure circulació de persones habitual s’ha vist limitada i legislada per la normativa establerta a nivell de la Unió Europea pels països fronterers amb Andorra, com és el cas d’Espanya:

  • Ordre INT/270/2020, de 21 de març, per la qual s’estableixen criteris per a l’aplicació d’una restricció temporal de viatges no imprescindibles des de tercers països a la Unió Europea i països associats Schengen per raons d’ordre i salut públics amb motiu de la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. Mesures similars també s’han adoptat a la frontera francesa.

 

  • Ordre INT/239/2020, de 16 de març, per la qual es restableixen els controls a les fronteres interiors terrestres amb motiu de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. Mesures similars també s’han adoptat a la frontera francesa.

 

  • No obstant la citada legislació no és plenament aplicable en la frontera terrestre amb Andorra, sense perjudici de la possibilitat de realitzar controls policials en els seus voltants per a verificar el compliment de la normativa excepcional associada a l’estat d’alarma.

 

En aquest sentit, remarcar que, donat que les mesures estableres de control fronterer no son de plena aplicació per Andorra, únicament s’està donant pas d’entrada al Principat a:

  • Treballadores transfronterers.

 

  • Residents amb targeta verda.

 

  • Nacionals andorrans.

 

  • Amb cas de força major, urgència o extrema necessitat.

 

Per tant, recomanem evitar viatges innecessaris ja sigui cap a Andorra o fora d’Andorra, així com demanem responsabilitat per ajudar a contenir el COVID-19 en la mesura del possible.

No obstant l’esmentat aquí, les limitacions dels viatges i la circulació de persones es pot veure afectada per la interpretació de la norma feta per autoritats de l’ordre i executius tant d’Andorra com dels països fronterers, pel que recomanem que abans de fer cap desplaçament transfronterer ens ho comuniqueu per tal d’analitzar la idoneïtat del mateix i veure si necessiteu de cap document administratiu addicional.

Tanmateix, des del passat 24 de març hi ha desenes de limitacions a la lliure circulació de persones a nivell internacional. De fet, EUA ha prohibit l’entrada d’europeus durant 30 dies al país, la nacionalitat ha estat vetada a 110 països i noves restriccions estan sorgint amb el pas dels dies.

 

Aprovació del Decret del 27-3-2020, pel qual s’adopten mesures excepcionals addicionals relatives al retorn al Principat de les persones residents i nacionals després d’una estada a l’estranger durant els dies d’emergència sanitària

Atesa la ràpida i imprevisible evolució de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, no només a Andorra sinó en els països de l’entorn, l’executiu andorrà s’ha vist obligat a adoptar mesures addicionals en matèria de limitacions fronteres, per tal d’evitar que el nombre de contagis al país augmenti.

En aquest sentit, tenint en compte que no es pot descartar que les persones nacionals i residents que entren al país durant els dies d’emergència sanitària hagin estat en contacte amb persones infectades pel COVID-19 durant la seva estada a l’estranger, en data 27 de març s’ha aprovat el següent:

  • Confinament al domicili. Els residents i nacionals que retornin al país després d’una estada a l’estranger, a partir del 30 de març i durant els dies de l’emergència sanitària, estan obligades a quedar-se confinades al domicili durant quinze dies naturals. Aquestes persones hauran de comunicar el seu retorn al Principat per via telemàtica al Ministeri de Salut i identificar-se degudament. L’esmentada mesura d’aïllament queda sotmesa a les disposicions del Decret del 4 de març, pel qual s’adopten les condicions per beneficiar-se de prestacions econòmiques per a persones en situació d’aïllament per motius epidemiològics davant l’actual situació d’emergència sanitària, així com a les seves modificacions.

 

No obstant l’anterior, la mesura no aplicarà a les persones desplaçades a Andorra per treballar en serveis essencials, si bé s’adoptaran les mesures de control sanitari adequades.

Tanmateix, es preveu que l’incompliment de l’anterior mesura podrà ser sancionat d’acord amb el previst a la Llei de sanitat.

Per últim, recordar-vos que l’equip d’Ancei seguirà mantenint-vos informats de les novetats que el Govern adopti en relació amb les mesures excepcionals.

Restem a la vostra sencera disposició.

Cordialment,

 

Jaume Torres Segura

Soci d’ANCEI